Nieuws van de HOP

Vluchten in beeld en geluid

Themamiddag met muziek, film en kunst

Ons partij- en gemeenteraadslid Sytze van der Molen is, samen met Marian de Wit, initiatiefnemer van deze themamiddag in Cool. Gedurende deze middag op zondag 19 februari a.s. staan onderling begrip en verbinden centraal. Thema’s die de HOP ook erg belangrijk vindt in haar beleid en functioneren.

Dit evenement begint om 14:00 uur en eindigt om 17:00 uur. De toegang voor deze thema-middag is gratis maar reserveren is wel vereist. Door kaarten te bestellen op de website www.coolheerhugwaard.nl ontvangt u vrijkaarten die toegang geven tot de themamiddag. De inwoners van het AZC zorgen voor thee en hapjes.

Sinds de komst van het AZC heeft Heerhugowaard er vele nieuwe inwoners bij. Welk verhaal gaat er schuil achter al deze ‘nieuwe gezichten’? Tijdens deze themamiddag ‘Vluchten in beeld en geluid’ worden met muziek, film en beeldende kunst de verhalen van deze en andere vluchtelingen verteld.

Programma

Tijdens de themamiddag wordt onder andere de documentaire Change of life vertoond, gemaakt door de 17-jarige Jasskaran Singh uit Afghanistan die momenteel in het AZC in Alkmaar verblijft. Met deze film wil hij Nederlanders laten zien hoezeer vluchten je leven verandert en wat het met je doet als je als asielzoeker in een nieuw en vreemd land verblijft. Daarnaast wordt de fototentoonstelling Ruth in een ander licht (te zien tot en met 19 maart) geopend waarin twee jonge fotografen uit verschillende culturen met indringende portretten het Europese emigratievraagstuk zichtbaar maken. Ook is er een optreden van een multicultureel gelegenheidsorkest o.l.v. Jeff Heijne, is er een expositie van tekeningen en schilderijen gemaakt in het AZC Heerhugowaard en worden verhalen verteld door vluchtelingen. De presentatie is in handen van Mena Leila.

Initiatief

Het initiatief voor deze middag komt van Marian de Wit en Sytze van der Molen. Sytze zag de fototentoonstelling al eerder in Amersfoort en was daar zo door geraakt: “Wat een positieve, krachtige mensen!”, aldus Sytze. Ook Marian raakte geïnspireerd tijdens een ander evenement: “In Zaandam zag ik hoe 1001 dromen, een voorstelling voor Nederlanders en vluchtelingen, zorgde voor een enorme eensgezindheid van zoveel verschillende nationaliteiten in de zaal.” Met Vluchten in beeld en geluid willen ze de bezoekers in Heerhugowaard graag datzelfde gevoel laten ervaren. Cool kunst en cultuur ondersteunt dit initiatief en faciliteert de organisatie van deze middag.